Geçen yazıda hakkında birkaç şeyden bahsedeceğimi söylediğim gitar teli değiştirme konusuna değineceğim.
Yukarıda gördüğünüz kısım klasik bir gitarın köprüsüdür.Teller körü ve gitarın başı arasında gerilirler.tel köprüye geçirilir.Sonra 2. resimdeki gibi düğüm atılır.Teli germek için ise telin ucu gitarın akord kulaklarına geçirilir ve kulaklar çevirilerek telin bir kaç kez sarılması sağlanır.
Elektro gitarlarda ise durum biraz daha değişiktir.Elektro gitarlarda kimi köprüler hareketli, kimileri ise sabittir.

Gitarınızın köprüsü yukarıdaki gibi ise;
Gitarınızın arkasını çevirin.Bir kapak göreceksiniz.Bu kapakta 6 delik vardır.Tellerin ucu bu deliklerden geçirilir.Tel ucu resimdeki gibi üst tarafta aynı hizadaki delikten geçecek şekilde ittirilir.Üst taraftan çıkan ucu çeker ve akord başlıklarına dolarsınız.Dikkat etmişsinizdir ki tellerin her birinin ucunda deliklerden geçemeyecek büyüklükte halkalar (veya parçalar) vardır.Bunlar telin alt ucunu köprü içinde tutar.
Bu tip köprüye kol takılarak çalma esnasında köprü yukarı doğru telleri gevşetecek biçimde kaldırılabilir.Bu esnada teller gevşediği için gittikçe daha kalın sesler çıkarırlar.

Gitarınızın köprüsü buna benziyorsa, "floyd rose" denen bir sisteme sahipsiniz demektir.Bu şekildeki bir köprü telleri hem gevşetebilir, hem de gerebilir.Bu sistemde telin ucundaki metal toplara ihtiyaç yoktur, kesilip atılırlar.Alyan anahtarı denen ucu 6 köşeye sahip olan, L şekilli anahtarlara ihtiyaç duyacaksınız.Muhtemelen gitarınızın yanında verilmişlerdir.Bu sistemin telleri genelde tecrübesi olan kişilerce değiştirilmelidir.Ancak nasıl değiştirildiğini merak edenler için anlatayım.Önce sapın üst ucundaki kilitler açılır, teller gevşetilir.Anahtarın bir ucunu saddle denen tellerin bağlı olduğu parçalara takılı olan şu resimdeki uzunca vidalara takın.Vidaları saat yönünün tersi yönde çevirmelisiniz ancak bunu yapmadan önce mutlaka telleri gevşetin .Vidayı saat yönünün tersi yönde çevirdiğinizde telin ucunun serbest kaldığını göreceksiniz.Telleri gevşettiğinizde köprü gövdenin içine göçecektir.Altına karton,silgi vb koyarak bunu engelleyebilir veya kolu takarak gerektikçe köprüyü kaldırabilirsiniz.
Yeni aldığınız tellerin birer ucunu saddle denen parçaların içine sokup vidaları saat yönünde çevirerek sıkıştırmanız gerekir.Bu esnada vidalar çok sıkılırsa kırılmalar olabilir.Dikkat edilmelidir.
Bütün bu işlemler bittiğinde teller gerilir, akort edilir, isteğe göre kilitler sıkılabilir.Kilitler akordun kaçmasını engellerler(belli bir miktar).
Ben kendimce, bildiğimce açıkladım ancak bir de aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.Zira ben floyd rose li gitarımın tellerini değiştimeyi bu videoyu izleyerek öğrendim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder